Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Nový katalog Seznam.cz

01. 02. 2005 - 21:21

Dlouho připravovaná, trošku testovaná a hlavně napodobující. Katalog stránek a katalog firem sjednotily ostatní portály (Atlas, Centrum) již dávno. Nyní se konečně připojuje se i Seznam.

Matoucí struktura

Téměř schizofrenní oddělení stránek komerčních a nekomerčních subjektů bylo konečně také odstraněno. Možná to bylo z důvodu oddělených databází, nebo kvůli oddělení placení za záznamy firemních stránek. Uživatel tak před vyhledáváním musel přemýšlet! A to, jak pravidelní čtenáři tuší, se nedělá, když to není potřeba. Uživatel si přeci nemusí rozmýšlet ještě před zanořením do katalogu, jestli hledá komerční či nekomerční službu. V případě potřeby ji ještě hledat i ve druhé části katalogu.

Stejně tak uživatel předem neřeší a neví, kterou konkrétní oblastí se chce zajímat. Prostě si jen prohlíží stránky a když jej něco zaujme, klik tam. Abecední řazení je, jak uvádí Marek Prokop, velmi nešikovné a suplující normální fulltextové vyhledávání. Uživateli je podstrčená zjednodušená forma indexu, nad kterým hledá samotný vyhledávač. Když už budu vědět, že hledám opravnu budíků, tak to zadám do vyhledávače a nebudu proklikávat nějaké sekce. A po proklikání stejně zjistím, že žádná taková opravna se tam najít nedá. Jsem nucen použít fulltext, který mi řekne, že se takových opraven stejně moc najít nedá.

Přehlednost

Troufám si tvrdit, že přehlednost získají hlavně administrátoři. Ti kteří se sekcemi katalogu bojují každý den (mluvím z vlastní zkušenosti, taky jsem chvilku házel lopatou :) ). Těm se abecední řazení bude zamlouvat hodně.

Jako uživatel jsem se vyděsil, když jsem navštívil stránku katalogu. Exploze brutálních obrovských červených písmen se na mě vyvalila z obrazovky. Jinak hromada nakupených odkazů a pocit podobný jako při pohledu na Root.cz.

Krmítko pro vyhledávače

Katalogovou stránku bych označil spíš jako SiteMap (mapu katalogu), která má sloužit lepší indexaci pro vyhledávače, ale nedával bych ji na dosah uživatelům. Do patičky malým písmem možná, ale z uživatelského hlediska mi přijde hodně brutální.

Nepřehlednosti se přidaly i do celého vyhledávání. Většina stránek obsahuje drsný pruh s celou abecedou, který je většinou neužitečný a zbytečně stránku opticky zatěžuje. Možná bych abecedu nechal personalizovanou, aby si ji mohli zapnout pouze zájemci, ale jinak hodnotím silně negativně.

Krok zpět

Jediné plus vidím sjednocení katalogu odkazů stránek a odkazů firem do jednoho. Podle mého názoru je to krok zpět a hodně znepřehledňující celé vyhledávání na Seznamu. Na Rootu jsou aspoň krom špatné volby barevné palety vidět i funkční změny k lepšímu (štítkování článků, nový diskusní systém,...). Na Seznamu je nikde nevidím.

Napsali jinde

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související