Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Hello - icq od Google

18. 10. 2004 - 20:33

Produkt, který zatím není moc zmiňován, ale připravuje se na své veřejné spuštění, až bude mít více funkcí a bude lépe připraven. Instatní kecálek, který je primárně zaměřen na fotky.

Před nějakou dobou proběhla po internetu informace, že Google koupil grafický program Picasa. Objevovaly se spekulace, proč tento prográmek nakupuje, co se za tím skrývá. Motivací může být několik, ale můžeme jenom hádat.

Poté, co jsem byl nadšen nástrojem Google Desktop Search, tak jsem si nainstaloval i další aplikace, které Google nabízí. Nejdřív šla na řadu zmiňovaná Picasa a hned vzápětí Hello.

Picasa

aplikace Picasa - prohlížení obrázkůV tomto prográmku mě zaujalo celé uživatelské rozhraní. Je zcela neGooglovské, ale jednoduché a velmi pěkně graficky provedené. Všechno se animuje, plynule přechází a je radost se na to dívat. Neměl jsem tu možnost zkusit Macintosh, ale byla to první věc kterou jsem si s tím spojil. Je to další krok v tvorbě uživatelského rozhraní.

Z vlastností bych vyzvedl hlavně funkci "Timeline", která zobrazuje fotografie uložené na disku na časové ose a umožní vám "návrat do minulosti". Opět v doprovodu rychlých, ale pěkných grafických efektů a drobných detailů, které dodají celému programu dojem propracovanosti.

Hello

Hello - instantní kecálek od Google A proč to sem vůbec tahám? Hello je totiž rozšíření, které se do programu Picasa doinstaluje. Vzápětí vám nabídne sdílení fotek s kýmkoliv, kdo má také nainstalovaný duel Picasa a Hello.

Fotky se vyměňují velmi rychle a interaktivně. Uživatel na druhém konci drátu může hned po přijetí fotku ohodnotit a připojit svůj komentář. Stejně tak se můžete vzájemně sledovat, které fotky si prohlížíte. Špionážní mód po zapnutí ukazuje stejnou obrazovku (zobrazenou fotku), na kterou se dívá váš kamarád.

Zaslané fotky můžete kamarádovi zase zrušit, když jsou již mimo směr konverzace, aby tam zbytečně nerozptylovaly jeho pozornost.

Ačkoliv nemám v počítači webkamerku, podle nastavení si dovoluju tvrdit, že by Hello měl umět v základní sestavě i videokonference. Výměnu fotek potom můžete realizovat nejen za doprovodu textové konverzace, ale také obrazu a zvuku.

Fotky přímo na blog

Další zajímavou funkcí je integrace do blogovacího systému Blogger.com Několika kliknutími lze publikovat fotografie uložené na vašem disku přímo do vašeho blogu. Fotka se automaticky zmenší a zveřejní, jak potřebujete. Celé je to realizováno pomocí uživatele jménem BloggerBot, kterému se fotografie zašlou a on již udělá zbytek práce za vás.

Dost mi vadí, že nemá podobnou službu jako ICQ - White Pages. Kde si můžete najít podobně zaměřené jedince a zkusit zavést hovor. Zatím to je spíš na rozeslání pozvánek vašim kamarádům, abyste mohli vůbec s někým komunikovat.

Náhrada za icq?

Jestli se Hello stane náhradou za ICQ uvidíme až se Google rozhodne rozšířit povědomí o programu Hello do celého světa. Zatím se tak neděje, protože podle zaměstnanců ještě není program zcela dokončen a bude ještě chtít přidat funkce a doladit.

Související:

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)